Vind je digitale weg

In een snel veranderende wereld word je als burger meer gevraagd om zaken digitaal te regelen. Maar hoe regel je dit dan? & wie kan je daar bij helpen? Als je als inwoner van de regio Noordoost Friesland vragen hebt of beter wilt worden in de digitale wereld, dan zijn hier de diensten op dat gebied voor je op een rijtje gezet.

In Noordoost Friesland worden verschillende cursussen aangeboden die u wegwijs maken in digitale wereld:

Klik & Tik

‘Het internet is voor iedereen. Wilt u starten met internet, maar weet u niet goed hoe dat werkt? Volg dan de basiscursus internet van Klik & Tik in de Bibliotheek. Stap voor stap gaat u het internet op en ontdekt u hoe dit werkt.’

Meer informatie

Digisterker

‘Wilt u de websites van de overheid gebruiken, maar weet u niet goed hoe dat werkt? Volg dan de cursus Digisterker in de Bibliotheek. Stap voor stap ontdekt u hoe dit werkt.’

Meer informatie

Computercursussen

‘In onze bibliotheken organiseren we verschillende interessante computercursussen en -workshops. Voor jong, oud en alles daartussenin. Handig! Want in de digitale wereld van nu is steeds meer mogelijk en regelen we veel zaken online. Bovendien blijft de technologie zich steeds ontwikkelen. Doet u mee?’

Meer informatie

Les op Maat

Heeft u een vraag over digitale apparaten of digitale programma’s en vindt u het prettig om die vraag één-op-één te bespreken? Vraag dan een les op maat aan in de bibliotheekvestigingen in Dokkum, Hallum, Kollum of de Westereen. Een les op maat is gratis.

Meer informatie

Digitaal Spreekuur

Een app installeren, een update draaien, een back-up maken, maar geen idee hoe dat moet of waar u op moet letten? Tijdens het spreekuur stelt u uw vragen en helpen we u op weg. Ook voor vragen over de online diensten van de Bibliotheek, zoals het downloaden van een e-book, het afspelen van een luisterboek of het gebruiken van de bibliotheek WiseApp kunt u terecht tijdens het spreekuur.

Vergeet niet om uw smartphone, tablet of laptop mee te nemen naar het spreekuur. U hoeft geen afspraak te maken en het spreekuur is gratis.

Het digitaal spreekuur is elke oneven week in Bibliotheek Kollum op dinsdag van 15.30-16.30 uur.

Het digitaal spreekuur is elke even week in Bibliotheek de Westereen op dinsdag van 15.30-16.30 uur. 

Het digitaal spreekuur is elke week in Bibliotheek Dokkum op maandag van 15.30-17.00 uur.

Cursus 'Kennismaken met de computer'

De cursusdata zijn woensdag 4 en 11 oktober van 10.00 - 11.30 uur. Opgeven voor 27 september. 

Weet u niet hoe een computer werkt en wat u er allemaal mee kunt doen? Deze beginnerscursus helpt u op weg. Het is gratis en bestaat uit twee lessen. De cursus is geschikt voor beginners die willen weten hoe ze met een computer kunnen werken.

Meer informatie

Cursus 'Starten met de Ipad'

Donderdag 5, 12, 19 en 26 oktober 13.30-15.00

Wilt u weten hoe uw eigen iPad werkt? En wat u er zoal op kan doen? Meld u dan aan voor de cursus Starten met de iPad. Deze cursus bestaat uit vier lessen. U gaat aan de slag met de basisinstellingen, leert internetten en mailen, apps downloaden en hoe u de apps kunt gebruiken. Deze cursus bestaat uit vier lessen en is geschikt voor beginners.

Meer informatie

Cursus 'Meer doen met de Ipad'

De cursus wordt gegeven op 2, 9, 16 en 23 november van 13.30 uur – 15.00 uur. Aanmelden voor 16 oktober.

Wilt u meer uit uw iPad halen? Kom dan naar de cursus Meer doen met de iPad. U leert foto's maken en bewerken, apps downloaden en muziek op uw iPad zetten en afspelen. Op de iPad werken met de agenda, herinneringen en contacten zijn ook onderdelen van deze vierdelige cursus. Deze cursus is geschikt voor mensen die de cursus Starten met de iPad hebben gevolgd of die al enigszins thuis zijn op de iPad.

Meer informatie

Cursus 'Werken met de DigiD'

woensdag 1, 8, 15, 22 en 29 november van 10.00-12.00. Aanmelden voor 16 oktober.

Aangifte doen bij de Belastingdienst. Een verhuizing doorgeven aan de gemeente. Huurtoeslag aanvragen. Een zorgafspraak maken. Allemaal zaken die je steeds meer via internet regelt. Vaak is hiervoor een DigiD nodig. Dit kan lastig zijn, vooral als je niet zo handig bent met een computer en met internet. Daarom organiseert de bibliotheek deze cursus. Je leert in vijf lessen hoe je zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunt regelen. Deze cursus is geschikt voor mensen die basiskennis van Windows 10 hebben. Een eigen laptop meenemen heeft de voorkeur.

Meer informatie

Cursus 'Windows 11 Basis'

6, 13, 20 en 27 oktober, 3 en 10 november van 10.00 uur tot 11.30 uur. Aanmelden voor 20 september.

In deze zesdelige cursus gaat u aan de slag met Windows 11 waarbij e-mailen, veilig internetten, videobellen, foto's en video's bekijken en muziek beluisteren o.a. voorbij komen. Daarnaast bekijken we de instellingen om het werken met de computer en Windows 11 gemakkelijker te maken en we letten op de beveiliging en back-ups installeren. Deze cursus is bedoeld voor mensen die al kunnen werken met een eerdere versie van Windows en nu aan de slag willen met Windows 11.

Meer informatie

PC Probaat

PC Probaat is de computerafdeling van Stjoer. Zij zorgen ervoor dat mensen met een smalle beurs ook online mee kunnen doen:

  • Voor weinig geld een volledige computerset kopen met Linux of Windows;
  • Vragen stellen bij foutmeldingen en/of over het gebruik van je digitale apparaat;
  • Zij voeren reparaties uit aan je laptop of computer.

Meer informatie